image
image
image
image
image
image
image
image

Barokk esküvő

Győr, Széchenyi tér
()

Vissza a barokk korba!

Látványos barokk ceremónia a történelmi barokk belvárosban!


2012. augusztus 10. 10:00

Kerek évfordulóhoz érkezett Győr egyik kiemelkedő rendezvénye, az idén immár huszadszor rendezik meg városunkban a Barokk Esküvőt.

 

A jubileumi rendezvényen Miholics Adrienn és Mersich Gergely fogad egymásnak örök hűséget. A rendhagyó esküvő ma már a város egyik szimbolikus eseménye, amelyre barokk ruhát ölt a város apraja-nagyja. Az első múltidéző barokk esküvőt egyébként 1993-ban rendezték Győrben, azóta minden évben egy igazi jegyespár mondja ki a boldogító igent a háromszáz évvel ezelőtti szokások szerint.

 

Somogyi Tivadar alpolgármester a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta, Győr történetében a barokk kornak kiemelkedő jelentősége volt, ami a város arculatán is érezteti hatását. A barokk hagyományokat immáron húsz éve ápoljuk a Barokk Esküvőn és a hozzá kapcsolódó kísérőprogramokon keresztül, és ma már nem csak a győriek, hanem a turisták számára is közkedvelt látványosság a rendezvény. Serfőzőné Tóth Andrea kulturális igazgató hozzátette, a város támogatása mellett jelentős országos média-megjelenést is biztosítanak a rendezvénynek, hogy arról minél többen értesülhessenek hazánkban.

 

Keglovich Ferencné a Győri Művészeti és Fesztiválközpont munkatársa kifejtette, a győriek is magukénak érzik a programot, hiszen több mint kétszáz jelmezt kell biztosítani a beöltözni vágyók számára. A belvárosi üzletek idén is csatlakoztak a programhoz azzal, hogy barokk díszbe öltöztetik kirakatukat.

 

A Barokk Varázsa rendezvénysorozatot idén augusztus 10-12. között rendezik. Pénteken a hagyományokhoz híven toborzót tartanak, a vőlegény pedig szerenádot ad a menyasszonynak. Szombaton egész nap színes programok várják az érdeklődőket a belvárosban kézműves vásárral, mutatványosokkal, barokk játszótérrel, bábszínházzal, táncosokkal, toronyzenével, különböző együttesek előadásaival. Megnyílik a rémségek pincéje, az egykori városi börtön a levéltár alagsorában, láthatunk fegyveres, táncos játékot, este pedig a barokk esküvői felvonulást és a bolondesküvőt is.

 

A valódi ceremónia 19.45-kor kezdődik a víziszínpadon, ahol barokk pompában, a korabeli szokások szerint kel egybe az ifjú pár. A ceremóniában a Győri Nemzeti Színház művészei közreműködnek: Az est narrátora Rupnik Károly, a vőlegény násznagya Nagy Balázs, a menyasszony násznagya Máté Richárd, a kardos násznagy pedig Klinga Péter lesz. Az esküvővel egy időben a Széchenyi téren Moliére: A mizantróp című darabját tekinthetik meg a színház kedvelői.

 

A barokk forgatag vasárnap is folytatódik, a szombatihoz hasonló napközbeni programokkal, illetve ezen a napon rendezik meg a Frizurette – I. Nemzetközi Barokk Fodrászversenyt is, ahol igazi hajköltemények születnek majd.

 

A menyasszony lapunk kérdésére elmondta, párjával eredetileg hagyományos esküvőt terveztek, de leendő anyósa bíztatására pályáztak a felhívásra, és ma már nagyon örül neki, hogy végül ezt az utat választották.

 

 

A Barokk Esküvőről további információk és a részletes program itt olvasható.

A rendezvény helyszíne