image
image
image
image
image
image
image
image

Magyar Rapszódia

9022 Győr, Czuczor Gergely utca 7.
(Győri Nemzeti Színház)

III. Győri Táncművészeti Biennálé

Győri Balett és a Győri Filharmonikus Zenekar: Magyar Rapszódia

2011. június 22. 19:00

 

A hagyományteremtő szándékkal első alkalommal 1998-ban megrendezett I. Magyar Táncfesztivált követően kétévente a magyar táncművészet egyik legnagyobb ünnepe a győri táncfesztivál. A rendezvénysorozat keretében a magyar táncművészet vezető együttesei vesznek részt: a klasszikus balett-től a néptáncon át az alternatív előadásokig a táncművészet minden műfaja képviselteti magát.

Kiss János a Győri Balett igazgatója elmondta, több szakmai egyeztetés után létrehoztunk 2007-ben - a kétévenkénti Magyar Táncfesztivált megkülönböztetve – egy a köztes években megrendezendő hasonló fesztivált: a Győri Táncművészeti Biennálét, amelyet 2011. június 23-27-ig harmadik alkalommal rendeznek meg.

A biennálé koncepciója Magyarország és a magyar kultúra hangsúlyozása hazánk az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége kapcsán. Más magyar vonatkozása is van a 2011-es évnek, világszerte ünneplik Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. A Győri Balett és a Győri Filharmonikus Zenekar közösen a biennálé előestéjén (színházi premier június 22-én) mutatja be a Magyar rapszódia c. balettestet.

A biennálé szervezésében továbbra is cél a rendezvény nemzetközivé terjesztése. A pozsonyi Szlovák Nemzeti Balett A hattyúk tavával lép fel, a biennálé díszvendége a poznani Lengyel Táncszínház. Jelképesen a táncon keresztül adjuk át az EU elnökségi tisztet Lengyelországnak.

A szervezők fontosnak tartják a határon túli magyar együttesek bemutatását, Marosvásárhelyről a Maros Művészegyüttes a Kőműves Kelemen rockballadával mutatkozik be.

A programok sorában latin-, magyar táncházak, gyermekprogramok, bábelőadás, koncertek, utcai performance-ok, flash mob, zumba, fesztiválkocsma szerepel a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán, Kisfaludy termében, a színház előtti szabadtéren és a Széchenyi téren.

Kísérőprogramként kiállítást rendeznek a színházban (Lőrinc György emlékkiállítás; a Magyar Állami Népi Együttes jubileumi fotókiállítása Dusa Gábor képeiből), valamint a Rómer Házban az I. Győri Táncfilm Napok keretében izgalmas táncfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

A részletes program innen letölthető!

A rendezvény helyszíne